Masło klarowane- etapy produkcji

Dziś postanowiliśmy zrobić MASŁO KLAROWANE. Nie ma go w naszej ofercie, jednak bardzo dużo osób pyta nas czy z naszego prawdziwego masełka można stworzyć najzdrowszy tłuszcz na świecie ;)

Zacznijmy od tego, czym jest masło klarowane i jakie ma właściwości.

"Masło klarowane (ghee) wytwarza się poprzez podgrzanie masła, odparowanie z niego wody i oddzielenie od tłuszczu innych cząstek stałych. Dzięki temu nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach i może być używane przez osoby uczulone na produkty mleczne.
Z 1 kg masła o zawartości 82 procent tłuszczu uzyskuje się ok. 700-800 g masła klarowanego, które jest prawie czystym tłuszczem mlecznym (99,5-99,8 procent tłuszczu). Po stężeniu wyglądem przypomina masło, ale ma dużo intensywniejszy żółty kolor. Jego smak określa się jako delikatnie orzechowy i "bardziej maślany od masła".
Masło klarowane – właściwości

"Masło klarowane, z którego zostają odłączone wszelkie zanieczyszczenia, laktoza, kazeina oraz woda jest znacznie zdrowszym produktem. Nie uczula, a przede wszystkim zawiera cenne składniki odżywcze w tym m.ni. witaminę A, D, E, K, a także kwas masłowy. Taki skład przynosi nam wiele korzyści.

1. Oczyszczanie organizmu i metabolizm.
Dzięki obecności krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, w tym szczególnie kwasu masłowego tego rodzaju masło odżywia komórki jelitowe, a także przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Wspomaga więc naturalne oczyszczanie organizmu. Dodatkowo masło klarowane przyspiesza metabolizm organizmu.

2. Odchudzanie i działanie przeciwzapalne.
Poprzez przyspieszenie metabolizmu masło klarowane wspomaga również odchudzanie. Wszystko dzięki obecności krótko i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. W dodatku masło to wykazuje działanie przeciwzapalne. A więc łagodzi stany zapalne m.in. układu pokarmowego. Masło klarowane zmniejsza wydzielanie prostaglandyn i leukotrienów, które stanowią ich główną przyczynę.

3. Wątroba i układ hormonalny.
Masło klarowane pomaga usprawnić pracę wątroby, a także reguluje gospodarkę hormonalną.

4. Układ pokarmowy i krwionośny.
Regularne spożywanie masła klarowanego pomaga zwalczyć dolegliwości ze strony układu pokarmowego m.in. zaburzenia żołądkowo – jelitowe. Ponadto korzystnie wpływa na układ krwionośny, zapobiegając chorobie wieńcowej,

5. Pamięć i koncentracja.
Masło klarowane może również mieć wpływ na poprawę pamięci i koncentracji poprzez zawartość kwasów tłuszczowych."


Etapy produkcji

Ogólnie proces wytworzenia masła klarowanego nie jest trudny, jednak jest czasochłonny i trzeba pilnować. 
1. Masło tniemy na mniejsze kawałki i wrzucamy go garnka, postawionego na małym ogniu (jak najmniejszym)


2. Gdy masło całkowicie się roztopi na wierzchu pojawia się piana.
3. Powstałą pianę zbieramy. Podczas mieszania piana ponownie się wytraca. Zbieramy ją dopóki przestanie się pojawiać.

4. Gdy zbierzemy całą pianę, masło trzeba przefiltrować w celu całkowitego usunięcia zbędnych substancji.

5. Zlewamy do słoika, po wystygnięciu wstawiany do lodówki.

Masło klarowane idealnie sprawdza się do długotrwałego smażenia. Jego temperatura dymienia wynosi 252 stopni C!!!


Poniżej troszkę filmików z produkcji :)

    wytrącanie się piany i grudek kazeinowych

    Zbieranie piany.                                         

   Gotowe masło klarowane                         

Komentarze

  1. Witam, co autor ma na myśli pisząc przefiltrować?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty