Etapy produkcji MASEŁKA

Często Państwo pytacie nas jak robione jest nasze masełko. Czy wytwarzane jest w tradycyjny sposób? Czy jest bez dodatków różnych barwników, konserwantów czy tłuszczy roślinnych? Czy można je zrobić klarowanym? Na te wszystkie pytania odpowiedź jest jedna: TAK!
Postanowiliśmy Państwu przybliżyć proces wytwarzania masełka, opisując etapy produkcji:)
Pierwszy etap: DOJENIE: dwa razy dziennie doimy nasze krowy (zazwyczaj jest to godzina 6 rano i 18). Po przepompowaniu mleka do zbiornika zaczyna się kolejny etap:
Drugi etap:ODCIĄGANIE ŚMIETANY: w tym procesie pomagają nam oczywiście maszyny, tzw. wirówki do śmietany. Dzięki nim zbierana jest pełnowartościowa, tłusta słodka śmietanka (30%)
Trzeci etap: ZOSTAWIENIE ŚMIETANY W CELU SKWAŚNIENIA: odwirowaną śmietankę zostawiamy na 2 dni w celu skwaśnienia. Przez tą czynność śmietana zrobi się gęsta i nabierze wyrazistego smaku.
Czwarty etap: CHŁODZENIE ŚMIETANY: ta czynność jest kluczowa w wyrobie masła. Śmietana musi być schłodzona do odpowiedniej temperatury, ponieważ gdy będzie za ciepła masło bardzo szybko się ubije i będzie bez smaku i jego barwa będzie biała. Najlepiej jak śmietana jest zimna wtedy, masełko powoli się wytrąca, przez co nabiera swojego swojskiego niepowtarzalnego smaku i pięknej żółtej barwy.
Piąty etap: ROBIENIE MASŁA: schłodzoną śmietanę wlewamy do maselnicy, włączamy ją i czekamy jak wytrąci nam się przepyszne masełko:)
Szósty etap: ODDZIELENIE MASŁA OD MAŚLANKI: po wyrobieniu się masełka, zaczynamy oddzielać masło od maślanki. Zależy nam także na "odpadzie ubocznym" czyli maślance, którą Państwo uwielbiają:)
Siódmy etap: PŁUKANIE MASŁA W LODOWATEJ WODZIE: ten zabieg jest kluczowy, by masło zachowało swoją świeżość jak najdłużej (nawet 2 tygodnie w lodówce). Masło płukane jest w trzech wodach. Najważniejsze by jak najdokładniej wypłukać pozostałości maślanki z masełka!
Ósmy etap: PAKOWANIE I WAŻENIE: Po płukaniu w wodzie masło jest oddzielone od wody i pakowane w pojemniczki po 250 gram. Po zważeniu opatrzone jest w etykietę informacyjną.
Dziewiąty etap: SCHŁADZANIE GOTOWEGO WYROBU: Po w/w czynnościach masełko przenoszone jest do chłodziarek w celu schłodzenia.
Dziesiąty etap: SPRZEDAŻ: masełko i maślanka są już gotowe do sprzedaży i do konsumpcji przez naszych Drogich Klientów ;)
Mamy nadzieję, że informacje są dla Państwa wystarczające i dzięki nim jeszcze bardziej posmakuje Państwu nasz wyrób.

Komentarze

Popularne posty