Właściwości dodatków do naszych serów: czosnek niedźwiedzi, kozieradka, czarnuszka

W dzisiejszym poście chcielibyśmy Państwu zaprezentować Serki Podpuszczkowe. To od nich zaczęła się nasza przygoda z przerabianiem mleka. Wcześniej oddawaliśmy mleczko tylko do mleczarni.
Jak zaczęła się ta przygoda? Szczerze sami do końca nie wiemy. Był to impuls, coś nam mówiło "zacznijcie to robić". Dostawaliśmy zaproszenia na wystawienie, promocję naszego ekologicznego mleka na różnych kiermaszach w Lublinie. I wtedy zrodził się pomysł, by nie tylko mleko mieć w ofercie.
Zaczęliśmy wytwarzać serki, jeździliśmy po targach i Ekobazarach, aż w końcu zdobyliśmy miłośników naszego sera, a w późniejszych etapach też i masełka maślanki czy też twarogu.
Poniżej przedstawiamy państwu najpopularniejsze rodzaje (smaki) naszych serów podpuszczkowych oraz najważniejsze właściwości dodawanych do nich ziół.
Ser podpuszczkowy z czosnkiem niedźwiedzim.
Smak czosnku niedźwiedziego w niczym nie przypomina smaku zwykłego czosnku. Mówi się o nim zdrowie w liściach, gdyż w przeciwieństwie do czosnku (korzenia) jemy liść.
  • zawiera szereg substancji czynnych, min. olejki eteryczne, których najważniejszym składnikiem jest aktywna siarka, odgrywająca istotną rolę w procesie przemiany materii. Wytwarza ona niezwykle silne enzymy, które powodują odtrucie i wydalenie z organizmu metali ciężkich, pestycydów, herbicydów oraz wszelkich związków toksycznych. Czosnek niedźwiedzi posiada siedem razy więcej aktywnych związków siarki, niż gatunek pospolity.
  • Czosnek niedźwiedzi jest „światowym liderem” w produkcji adeozyny – związku organicznego odpowiedzialnego za istotne przemiany biochemiczne w organizmie. Adeozyna korzystnie wpływa na układ krążenia, między innymi zapobiegając arytmii serca i wylewom, a także obniżając poziom cholesterolu. Adeozyna zwalcza również choroby nowotworowe. Czosnek niedźwiedzi wytwarza jej 20 razy więcej, niż jego pospolity brat.
  • Czosnek niedźwiedzi zawiera witaminę A i C oraz dobrze przyswajalne żelazo (ma go 30% więcej, niż czosnek pospolity), a także flawonidy, saponiny, bogaty zestaw enzymów i aminokwasów, mangan oraz związki o działaniu antybiotycznym.
  • Czosnek niedźwiedzi zapobiega sklejaniu się płytek krwi, rozrzedza krew i poprawia jej cyrkulację w naczyniach krwionośnych. Zawiera pochodne alliny, które zapobiegają miażdżycy i obniżają ciśnienie. Stosuje się go w leczeniu zakrzepowych stanów zapalnych żył głębokich oraz anemii.
  • To wspaniały środek na odtrucie organizmu i oczyszczenie górnych dróg oddechowych (szczególnie polecany palaczom, gdyż wytwarza śluz w oskrzelach). Świetnie sprawdza się też w likwidacji pasożytów, a szczególnie popularnego drożdżaka siejącego spustoszenie w przewodzie pokarmowym i nie tylko.
    Czosnek niedźwiedzi stosuje się w leczeniu bólów głowy i szumów usznych. Wykorzystywany jest również do regeneracji flory bakteryjnej jelit po kuracjach antybiotykowych.
Ser podpuszczkowy z kozieradką
Nasiona kozieradki wywierają pozytywny wpływ niemalże na cały układ pokarmowy:
  • wrzody żołądka - ekstrakty wodne i maceraty z nasion kozieradki, dzięki obecności frakcji polisacharydowej (jednej z frakcji błonnika pokarmowego), są stosowane pomocniczo w leczeniu choroby wrzodowej. Po dostaniu się do żołądka polisacharydy pokrywają zmienioną zapalnie błonę śluzową żołądka ochronną warstwą, która zabezpiecza przed czynnikami drażniącymi, takimi jak kwas solny czy pepsyna. Dzięki temu zmniejsza się obrzęk i przekrwienie błony śluzowej, a tym samym przyspiesza proces gojenia;
  • poprawa trawienia - wysuszone nasiona lub sporządzony na ich bazie kleik wspomaga trawienie w dolegliwościach przewodu pokarmowego, takich jak dyspepsje, wzdęcia, zapalenie błony śluzowej żołądka oraz choroby wątroby. Nasiona zwiększają bowiem wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego oraz śliny. W związku z tym mogą być podawane również niejadkom w celu pobudzenia apetytu;
  • zaparcia - dzięki wysokiej zawartości błonnika, pobudzają perystaltykę jelit i ułatwiają pasaż jelitowy;
  • ochrona wątroby - nasiona kozieradki działają także hepatoprotekcyjnie, tzn. ochraniają komórki wątroby, w stopniu porównywalnym z powszechnie stosowaną w schorzeniach wątroby sylimaryną - antyoksydantem, który działa przeciwzapalnie, a także hamuje procesy włóknienia i wnikanie toksyn do wnętrza komórek wątroby;
  • pasożyty przewodu pokarmowego - nasiona kozieradki są używane pomocniczo także w leczeniu chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego;
  • hemoroidy - nasiona mogą być stosowane pomocniczo w leczeniu żylaków odbytu (hemoroidów), gdyż zawarte w nich flawonoidy uszczelniają naczynia krwionośne;
  • rak jelita grubego - obecna w nasionach kozieradki diosgenina może uchronić przed rozwojem tego nowotworu, gdyż hamuje wzrost i stymuluje śmierć komórek ludzkiego nowotworu jelita grubego HT-29;
Ser podpuszczkowy z czarnuszką
Czarnuszka dokładnie tak jak mawiali starożytni – leczy wszystko z wyjątkiem śmierci
  • Ma działanie immunoprotekcyjne.
  • Poprawia samopoczucie alergikom.
  • Pomocna dla astmatyków.
  • Pomoże uporać się z anemią.
  • Ma silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze.
  • Ma również działanie przeciwpasożytnicze.
  • Czarnuszka chroni przed skutkami promieniowania.
  • Pomaga pozbyć się nadciśnienia.
  • Przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych.
  • Działa przeciwwrzodowo na żołądek.
  • Ma działanie cytotoksyczne – przeciwnowotworowe.
  • Pomaga opanować zmiany skórne.
  • Ma działanie antycukrzycowe.
  • Chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki.
  • Chroni przed osteoporozą.
  • Działa kojąco na ośrodkowy układ nerwowy.
  • Pomocna w przypadku chorób autoimmunologicznych.
  • Doskonała na problemy z włosami.
  • Przyspiesza gojenie się ran. Owrzodzenia, skaleczenia, rozpadliny, zmiany ropne itd. zagoją się szybciej dzięki czarnuszce.
  • Wpływa pozytywnie na układ rozrodczy.

Komentarze

Popularne posty